Umami
Af: Ole G. Mouritsen;Klavs Styrbæk
298,75 kr
Desværre udsolgt fra forlaget
ISBN
9788717041653
Vi siger normalt, at der er fire slags grundsmag – sur, sød, salt og bitter, og at velsmagende mad karakteriseres ved særligt heldige kombinationer af disse fire smagsindtryk.I Østen har man imidlertid i de sidste hundrede år brugt udtrykket umami om en femte smag, som betyder noget i retning af god smag eller lækkert. Denne femte smag er ikke en kombination af de fire første. Bogen beskriver, hvad umami er, og hvordan du kan frembringe denne smag i dit eget køkken. Samtidig giver bogen konkrete opskrifter på klassiske og nye danske og udenlandske retter såvel som små umami-genveje, ledsaget af beskrivelser og fotografier af råvarer og færdige retter.Umami er blot et nyt ord for en ældgammel smagMadens smag har været en drivende kraft i menneskets evolution, og vores jagt på umami har med stor sandsynlighed hjulpet os ned fra trækronerne og gjort os til gourmetaber.Vi ved nu, hvilke stoffer i maden, der kan fremkalde den femte smag, og det bedst kendte stof omtaler vi som det tredje krydderi. Det helt særegne er, at små mængder af ét af disse umami-stoffer i vidunderlig grad kan forstærke smagen af et andet, så man kan tale om, at den femte smag i et måltid skaber en oplevelse i en højere dimension.Vi genkender og finder den femte smag i vores eget køkken i for eksempel supper, kødretter, røgvarer, lagret ost, lufttørret skinke, skaldyr, svampe og modne tomater.Personerne bag bogenOle G. Mouritsen, der er dr. scient. og professor i biofysik ved Syddansk Universitet og interesseret i videnskaben bag madlavningen, har tidligere udgivet bøgerne Tang – Grøntsager fra havet og Sushi – Lidenskab videnskab & sundhed.Klavs Styrbæk er kok og har gennem mere end tyve år drevet Restaurant Kvægtorvet i Odense.
Undertitel | Gourmetaben og den femte smag |
---|---|
Forfatter | Ole G. Mouritsen;Klavs Styrbæk |
Forlag | Gyldendal |
Indbinding | Indbundet |
Thema koder | Generel madlavning og opskrifter |
Varegruppe | Kogebøger |
Ekspedition | DBK |
Udgivelsesdato | 4. maj 2011 |
Sideantal | 256 |
Bredde | 200 |
Højde | 267 |
Dybde | 26 |
Vægt | 1236 |
Første udgave | 2011 |
Oplagsdato | 4. maj 2011 |
Oplag | 2 |
Udgave | 1 |
ISBN-13 | 9788717041653 |
ISBN-10 | 8717041653 |
EAN | 9788717041653 |
Sprog | dan |
Orignalsprog | dan |
Illustreret i farver/sh | Nej |
Undskyldningskode | 500 | ![]() |
---|---|---|
BoghandelensVaregruppe | Kogebøger | ![]() |
EkspeditionsID | 1348 | ![]() |
Varetype | 1 | |
Materialekode | Papir-bog | |
EANBeregnet | 9788717041653 | ![]() |
ISBN | 978-87-17-04165-3 | |
BOPISBN13 | 9788717041653 | |
Bogklubbog | ikke bogklubbog/vare. | |
Subskriptionsbog | ikke subskriptionsbog | |
Er varen til videresalg | Yes | ![]() |
Titel | Umami | ![]() |
Varetekst | Umami | ![]() |
Varetekst_Låst | Nej / ikke låst | |
Titel_Del_Hovedtitel | Umami | |
Undertitel | gourmetaben & den femte smag | |
BookScan-Titel | Umami | |
Ombyttes | No | |
Kan returneres | No | |
Kædetitel | False | |
Emneord | madlavning¤kogebøger¤opskrifter¤levnedsmidler¤smag¤umami | |
DBCIndholdsbeskrivelse | Om smagsbegrebet umami som i dag anerkendt som den femte grundsmag. Kokken og videnskabsmanden der i samarbejde har udforsket smagen, beretter om deres fælles erfaringer og giver en lang række opskrifter og gode råd om hvordan man kan frembringe umami ved madlavningen i sit eget køkken | |
Forlagstekst | Vi siger normalt, at der er fire slags grundsmag – sur, sød, salt og bitter, og at velsmagende mad karakteriseres ved særligt heldige kombinationer af disse fire smagsindtryk. I Østen har man imidlertid i de sidste hundrede år brugt udtrykket umami om en femte smag, som betyder noget i retning af god smag eller lækkert. Denne femte smag er ikke en kombination af de fire første. Bogen beskriver, hvad umami er, og hvordan du kan frembringe denne smag i dit eget køkken. Samtidig giver bogen konkrete opskrifter på klassiske og nye danske og udenlandske retter såvel som små umami-genveje, ledsaget af beskrivelser og fotografier af råvarer og færdige retter. Umami er blot et nyt ord for en ældgammel smag Madens smag har været en drivende kraft i menneskets evolution, og vores jagt på umami har med stor sandsynlighed hjulpet os ned fra trækronerne og gjort os til gourmetaber. Vi ved nu, hvilke stoffer i maden, der kan fremkalde den femte smag, og det bedst kendte stof omtaler vi som det tredje krydderi. Det helt særegne er, at små mængder af ét af disse umami-stoffer i vidunderlig grad kan forstærke smagen af et andet, så man kan tale om, at den femte smag i et måltid skaber en oplevelse i en højere dimension. Vi genkender og finder den femte smag i vores eget køkken i for eksempel supper, kødretter, røgvarer, lagret ost, lufttørret skinke, skaldyr, svampe og modne tomater. Personerne bag bogen Ole G. Mouritsen, der er dr. scient. og professor i biofysik ved Syddansk Universitet og interesseret i videnskaben bag madlavningen, har tidligere udgivet bøgerne Tang – Grøntsager fra havet og Sushi – Lidenskab videnskab & sundhed. Klavs Styrbæk er kok og har gennem mere end tyve år drevet Restaurant Kvægtorvet i Odense. | ![]() |
Anden information | Med litteraturhenvisninger og links | |
ForlagsNavn | Nyt Nordisk Forlag | ![]() |
Note om udgavens oplag | 1. oplag. 2011. 2. oplag. 2013 | |
Medforfatter | Ole G. Mouritsen, Klavs Styrbæk | ![]() |
DiverseOphavsangivelser | Udefineret funktion: Jonas Drotner Mouritsen | ![]() |
Redaktion | Joakim Werner | |
Bredde | 200 | ![]() |
Dybde | 26 | ![]() |
Højde | 267 | ![]() |
Vægt | 1236 | ![]() |
Indbindingsform | 2 | ![]() |
Sider | 242 | |
Illustrationsangivelser | ill. i farver | ![]() |
LandId | 131 | |
Billede | jpg | ![]() |
Sidste ændring for billede | 2011-03-23 00:00:00 | |
Decimalklasse | 64.101 | |
ThemaKode | WBA | |
ThemaDBC | DBC | |
Hovedfaust | 2 874 523 0 | |
FørsteUdgivÅr | 2011 | |
Oplag | 2 | ![]() |
Udgave | 1 | |
ÅrForSenesteOplag | 2013 | ![]() |
ÅrForUdgave | 2011 | ![]() |
OrdreoptagelseDato | 2011-04-04 | ![]() |
Udgivelsesdato | 2011-05-04 | ![]() |
Udgivelsesland | dk | |
Hovedsprog | dan | |
SprogOriginaludgaven | dan | |
Materialet sprog | dan | |
Oprettet | 2011-01-25 | |
DagForSenesteÆndring | 2018-10-31 | |
OpdateringsDatoHovedpost | 20130603180107 | |
OprettelsesDatoHovedpost | 20110414 | |
Forlagets hjemsted | Kbh. | ![]() |
År (fra DBC) | 2011 | |
Ophavsangivelse | Ole G. Mouritsen, Klavs Styrbæk | |
Personnavn | Ole G. Mouritsen, Klavs Styrbæk | |
Post status | Ny post | |
Post Type | Enkeltstående post | |
Sidetal bemærkninger | 242 sider | |
Indholdets form | Nonfiktion | |
Festskrift | ikke festskrift | |
Stor skrift | almindelig skriftstørrelse | |
Bibliografisk kategori | monografi | |
Udgivelsesstatus | Uændret optryk | |
Katalogiseringsniveau | Katalogisering, selvsyn | |
EfterfølgendeUdgivelsesår | 2013 | |
Generel materialebetegnelse | tekst - tekst | |
Specifik materialebetegnelse | xx | |
Mellemoriginalens sprog | und | |
SprogIResumeer | und | |
Sprog_I_Undertekster | und | |
Trykkeri | Scangraphic¤Tr. i udl. | |
Faglitteratur_Niveau | Alment niveau | |
Ugefortegnelse | DBF201323¤BKM201323 | |
Udgivelsesår | 2011 |
Bøger i samme varegruppe: